Koffie







Een heerlijk kopje koffie met warme melk en zachte perfecte schuim.. Dat kan ook nog steeds als je vegan bent. Wat mij met name motiveerde om ook bij koffie op zuivelvervangers over te stappen was toen ik het melkverbruik observeerde tijdens een dagje in het café van de UB waar ik zat te studeren. Ik had uitzicht op de doos waar alle lege melkpakken in werden gegooid en ik denk dat om een uur of vier er een stuk of 30 of 40 melkpakken in lagen en welgeteld één sojamelkpak. Veganisme lijkt een alontegenwoordig fenomeen als je ermee bezig bent, maar dat is het overduidelijk nog niet!

Koffie kan in plaats van melk met:

* Sojamelk: Tegenwoordig bijna overal verkrijgbaar, vooral in wat nieuwere en modernere cafés en restaurants. Zit je niet per se in een koffietent, dan kunnen ze soms wat schilferige sojamelk serveren, dat is normaal. De echte experts (met de meest bewerkte sojamelk waarschijnlijk, haha) maken echter zulke goeie schuim dat het bijna niet te onderscheiden is van melk! Sojamelk is alleen een stuk minder romig dan melk en kan soms zelfs ook erg waterig smaken. Bekende ketens die sojamelk als optie hebben voor de koffie: Starbucks, Coffee Company, Lebkov, Doppio, Bagels & Beans.

* Kokosmelk: Kokosmelk is wat zoeter en romiger dan sojamelk, maar niet overal verkrijgbaar. Je moet dan vaak bij de echte koffiezaken zijn. Het is ook een beetje vettig, dat kan apart zijn in combinatie met koffie. Ik heb het een keer thuis geprobeerd en dat was GEEN succes, haha! Het was geschift en vettig en ik werd er helemaal naar van. Bij de Starbucks echter is 'ie prima, en schuimt dan ook perfect voor een latte macchiato! .

* Amandelmelk: Heerlijk, die notige smaak bij koffie! Deze compenseert iets beter voor het lichte gebrek aan romigheid die bijvoorbeeld sojamelk biedt. Lekker zoetig, maar schuimt veel minder goed. Verkrijgbaar bij: Starbucks, Bagels & Beans.

* Havermelk: Momenteel mijn favoriet. De volle smaak van melk, maar heeft verder geen eigen overheersende smaak bij de koffie. Steeds meer koffieplekjes switchen van sojamelk naar dit alternatief. Super!

NB: Bij grote filialen zoals de Starbucks wordt er waarschijnlijk wel met bewerkte producten gewerkt. Bij kleinere filialen, maar ook bij bijvoorbeeld de Bagels & Beans kan zowel de soja- als amandelmelk wat schilferiger zijn en minder schuimen.








Reacties

Populaire posts